Market Fiyatları sitesine hoş geldiniz. Aradığınız tüm ürünlerin fiyatlarını hemen mağazada karşılaştırın.
Market Fiyatları sitesinde artık Döviz, Altın fiyatlarına da göz atabilirsiniz.

Yurt Dışında Yüksek Lisans Yapmalı mıyım?

Yurt Dışında Yüksek Lisans Yapmalı mıyım?

  1. Yüksek lisans yapmak isteyip istemediğinize karar verdikten sonraki aşama yurt içinde mi yurt dışında mı yüksek lisans yapacağınıza karar vermek olmalıdır. Bu sorulması gereken ilk sorulardan birisidir çünkü yapacağınız yüksek lisanstan maksimum düzeyde verim almanız gerekmektedir.

Yurt Dışında Yüksek Lisans Yapmaya Nasıl Karar Vereceksiniz?

Öncelikle neden yüksek lisans yapmak istediğinizi kendinize bir sorun. Bunun pek çok farklı sebebi olabilir. Örneğin işinizde daha iyi bir yere gelmek için belli bir konu üzerine yüksek lisans yapmak istiyorsanız ve hedefiniz hemencecik kariyer basamaklarını tırmanmaksa bu durumda önce istediğiniz bölümü ve bölümün bulunduğu üniversiteleri araştırmanız gerekir. Bunları eledikten sonra yurt içi ve yurt dışı konusunu düşünebilirsiniz. Okurken aynı zamanda çalışmayı düşünüyorsanız (Bunu en kolay nasıl yapacağınızı daha önce sizlerle paylaşmıştık.) yurt dışı sizin için daha zor olabilir. Ama çok istiyorsanız yurt dışında da mutlaka kendinize bir fırsat yaratabilirsiniz elbette.

Akademik anlamda bir kariyer düşünüyorsanız, okulda kalmak istiyorsanız yine istediğiniz bölüme göre değişiklik göstermekle beraber genelde yurt dışı sizin için mantıklı bir tercih olacaktır. Farklı vizyon ve kültürlerle harmanlanmış bir eğitim bakış açınızı değiştirir ve genişletir. Dolayısıyla ilerleyen zamanlarda Türkiye’de akademisyen olmak istiyorsanız bile yurt dışı yüksek lisansı size çok fazla şey katacaktır. Sadece iyi üniversitelerde kadroya girmek için değil aynı zamanda ders vereceğiniz öğrencilerinize de geçirebileceğiniz bir vizyon kazanma açısından önemli bir kriterdir.

Yalnızca kendinizi geliştirmek istiyor hatta ve hatta iş hayatına doğrudan atılmak istemiyor olduğunuz için bile yüksek lisans yapıyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda maddi durum el veriyorsa kendinizi daha fazla geliştirebileceğiniz bir seçenek olması adına yurt dışı daha mantıklıdır. Yüksek lisansı bu amaçla yapıyorsanız “Gap Year” kavramı hakkında da buradan biraz bilgi edinebilirsiniz.

Yurt dışında yüksek lisansın her anlamda size bir katkısı olacağı aşikar elbette maddi durum da bu noktada önemli bir unsur. Burs ve üniversite fiyatları ülkelere ve üniversitelere göre değişiklik gösterse de bu yine üzerinde ince elenip sık dokunması gereken bir konu. Maddi durumunuz kısıtlıysa burs olanaklarını çok iyi değerlendirmeniz ve peşinden koşmanız gerekir.

Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olmuş hali hazırda Almanya’da yüksek lisans yapan İpek Taştepe ve Mimar Sinan Üniversitesi’nden mezun olan ve şu an İtalya’da yüksek lisans yapan Selin Gülay’a bazı sorular sorduk. Umarız cevapları karar verme sürecinde sizlerin de işine yarar.

Lisansta mezun olduğunuz okul ve bölümler neler, hali hazırda hangi üniversitelerde ve bölümlerdesiniz?

İpek Taştepe: Boğaziçi üniversitesi sosyoloji bölümünden mezunum. Almanya’da Freie University of Berlin’de Sosyoloji/Avrupa Toplumları master’ı yapıyorum.

Selin Gülay: Turkiyede Mimar Sinan Güzel sanatlar Üniversitesi Felsefe bölümü mezunuyum. İtalya’da Bologna Üniversitesi Sinema Televizyon ve Multimedya Prodüksiyonu bölümünde master yapıyorum.

Yurt dışında yüksek lisans yapmaya nasıl karar verdiniz, bulunduğunuz okulu neden ve nasıl seçtiniz?

İpek Taştepe: Türkiye’deki üniversitelerdeki işleyiş ve sistemden memnun olmadığımı fark ettim ve Avrupa’ya gelmek istedim. Almanya göçmen politikası olarak Avrupa’daki en ılımlı ülkelerden biri, ayrıca eğitim neredeyse ücretsiz ve çok kaliteli, mezun olduktan sonra da pek çok fırsat sağlıyor, o yüzden Almanya’ya gelmek istedim. Seçtiğim bölüm Almanca bilmeden gelebileceğim az sayıda yerden biriydi, o yüzden buraya geldim.

Selin Gülay: Yurt dışında master yapmaya daha üniversiteye başlamadan karar vermiştim. Çünkü hayatla gerçekten baş başa kaldığımız ilk yıllarda bunu başka bir ülkede, kültürde ve farklı şartlar altında gerçekleştirmenin önemli bir fırsat olduğunu düşünüyordum. Bologna Üniversitesi’ni seçmemdeki en büyük etken Avrupa’nın ilk üniversitesi olmasının yanında kendi bölümümün ilk kurulduğu üniversite olmasıydı. Bununla birlikte de şehrin hem küçük hem de ulaşım açısından ögrencilere sunduğu imkanlar açısından bana uygun olduğunu düşündüm. Sanatla ilgili herhangi bir dalı pratiğin yanında teorik anlamda da derinlemesine okumak için bence en güzel üniversitelerden biri.

Akademik işleyişin Türkiye’den farklarını artı ve eksileriyle özetleyebilir misiniz?

İpek Taştepe: Bence buranın en büyük eksisi çok fazla öğrenci kabul ediliyor olması. Türkiye’de okuduğum okulda master programları genelde 10-15 kişi alırdı, şu an programda 70 kişiyiz. Bunu iyi bulmuyorum. Ancak geri kalan pek çok konuda sistemin Türkiye’den iyi olduğunu düşünüyorum. Okulların online sistemleri çok iyi, hocalar okumaları internete yüklüyor, biz ödevlerimizi yine aynı platforma yüklüyoruz. Kağıt neredeyse yok. Sürdürülebilirlik gibi bir kaygı var ki bu benim için çok değerli. Okulun çok düzgün işleyen bir sistemi olmasının başka bir güzelliği de ihtiyaç duyduğumda hem okulun çeşitli departmanlarından kişilere hem de öğretim görevlilerine kolayca ulaşabiliyorum, çok daha az nüfuslu Boğaziçi Üniversitesi’nde bunu yapmak çok daha zordu. Bunun dışında Almanya’daki devlet üniversiteleri kamuya büyük ölçüde açık, ben mesela Freie Üniversitesi’nde okuyor olsam da evime daha yakın olan Humboldt Üniversitesi’nin sunduğu fiziksel imkanlardan da yararlanabiliyor, ders alıp saydırabiliyorum. Aynı şekilde yemekhane, yurt gibi imkanlar da şehrin her yanına dağılmış bütün kamu üniversitelerinden öğrencilere hizmet veriyorlar.

Selin Gülay: Beni en çok zorlayan konulardan birisi okulun işleyişinin Türkiye’dekinden tamamıyla farklı olması oldu. Çünkü burada ne dersler ne de sınavlar Türkiye’deki gibi. Derslere katılım sağlamak tamamen öğrenciye bırakılmış ve sınav sisteminiz buna göre oluşturuluyor. Katılım gösteren öğrencilere bir ayrıcalık sağlanmıyor yalnızca sınav programındaki kitaplar katılım sağlamayan öğrenciler için daha fazla. Bunun yanında da her dersin sene sınavlarına birden çok girme imkanı var. Ağustos ayına kadar sınav sistemine kayıt yaptırıp istediğimiz sınavlara girebiliyoruz. Beni en çok zorlayan ve bence dönüştürülmesi gereken sistem ise sınavların çoğunluğunun sözlü ve sınıf önünde olması.

Yurt dışında yüksek lisans yapıp yapmamak konusunda karar verirken yardımcı olması adına röportajımızın ilk kısmını sizlerle paylaştık. Daha sonrasında bu arkadaşların yüksek lisansa karar verip nasıl gittiklerini, giderken nasıl problemler yaşadıklarını da sizlerle paylaşacağız.

Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın

Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
meritking meritking güncel giriş kingroyal kingroyal giriş madridbet giriş