Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) Sonbahar Dönemi sonuçları açıklandı. Yılda sonbahar ve ilkbahar olarak iki dönem halinde düzenlenen sınavlarda temel soru kitapçıkları ve cevap anahtarlarıysa 19 Aralık’ta yayınlandı. Peki, ALES sınavına kimler girmeli? Tezsiz yüksek lisans programlarında ALES zorunluluğu var mı? Güzel sanatlar fakültelerinde bu koşul aranıyor mu? Yurtdışında lisansüstü eğitim için ALES’e girilmeli mi? Yüksek lisans puanları ile ilgili detayları verdiğimiz bu yazımızda ayrıca ALES puan hesaplamaları için buraya bakınız.
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda dikkate alınıyor. Türkiye’deki üniversitelerde özellikle tezli yüksek lisans eğitimi almak isteyen adayların bu sınava katılması gerekiyor. Üniversitelerde lisansüstü eğitim için adayların alması gereken minimum puanlar değişiklik gösteriyor. Sayısal 1-2 ve sözel 1-2 olarak 4 testte 120 soru yöneltilen adaylara 180 dakika süre tanınıyor. Sınavda adaylar matematik, geometri, sayısal mantık, Türkçe ve mantıksal akıl yürütme alanlarından yöneltilen soruları cevaplıyor.
Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı istenilmeyen tezsiz yüksek lisans programları dışındaki lisansüstü programlara öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde bu sınavın sonuçları kullanılıyor. Adayların sınavdan, başvurduğu lisansüstü programın puan türünde en az 55 puan (tezsiz yüksek lisans programları için senatolarca daha düşük bir puan belirlenebiliyor), lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için ise en az 80 puan almaları gerekiyor. Üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca bu puanların üzerinde bir standart puan da belirlenebiliyor. Yükseköğretim kurumları seçme işlemlerinde sadece bu puanlardan yararlanabilecekleri gibi, bu puanları ön eleme amacıyla veya kendi yapacakları sınavın bir parçası olarak da kullanabiliyor.
Güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlara alınacak yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencilerinden, ALES’e girmiş olma koşulu aranmıyor. Ancak, güzel sanatlar fakülteleri ile konservatuvarlardaki doktora programlarına başvurularda üniversite veya yüksek teknoloji enstitüsü senatolarınca ALES puan şartı olabiliyor. Adayların programlarla detaylı bilgiyi üniversitenin ilgili biriminden alması gerekiyor. Lisans derecesiyle doktora veya sanatta yeterlik programına başvuranların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmaları gerekiyor.
Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurtdışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılıyor. Bu yolla yurtdışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunlu. Kendi imkânlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmuyor. ABD ve Birleşik Krallık’taki üniversitelerde lisans ya da doktora eğitimi için eğer Türkiye’den bir burs için talep edilmiyorsa, ALES’e girmek gerekmiyor.
Sadece kamu kurumları değil ayrıca vakıf gibi özel burs kuruluşları da bu tarz sınavları bir değerlendirme kriteri olarak görerek kararlarını verebiliyor. Sonuçlarını adaletli bir sistem içinde yapma gereksinimi mülakatın yanında bu tarz bir resmi sınav sonucunu önemli hale getirebiliyor.
Üniversitelerde tezli yüksek lisanslarda ALES şartı aranırken, tezsiz yüksek lisansların büyük çoğunluğunda bu zorunluluk bulunmuyor. Ancak ALES puanı istenmese bile, üniversitelerde çok rağbet edilen tezsiz yüksek lisans programlarında yüksek bir ALES puanı kabul şansını artırabiliyor.
Vakıf üniversiteleri ve devlet üniversiteleri tezsiz programları için ALES puanı aramıyor resmi olarak ancak eğer o programa başvuru yoğun ve bir sıraya göre alması gerekiyorsa o zaman ALES puanı istemesi gündeme gelebilir. Buna başvurmadan önce diploma notu gibi önceliği olan seçenekleri değerlendirmesi gerekiyor üniversitenin. ALES en son alternatif olarak görülüyor.
Keşfetmeye Devam Edin: İlgili Bağlantıları Kullanın