EFT sorgulama işlemi, çoğu kişi tarafından merak ediliyor. EFT, bankaların en çok kullanılan hizmetlerinden birisi. Para transferi yapmak istediğimizde eğer kişinin banka hesabı, bizimkiyle aynı bankada yer alıyorsa bu işlemin adı havale olarak anılıyor. Eğer karşı tarafın hesabı başka bir bankada ise, bu işleme ise EFT deniliyor. EFT sorgulama da çok sık kullanıldığı için, önemli olarak kabul edilen işlemler arasında yer almıştır. Peki EFT sorgulama ve FAST sorgulama işlemleri farklı mıdır, nasıl olur?
Yani her iki işlemi birbirinden ayıran en büyük özellik de bu. Bazı durumlarda, yaptığımız EFT işlemleri gecikebiliyor veya karşı tarafa hiç ulaşmayabiliyor. Bu gibi durumlarda ise yaptığımız para transferi işlemini sorgulama ihtiyacı duyabiliyoruz. Yaptığınız bir para transferinin durumunu öğrenebilmek için karşınızda bir çok seçenek bulunuyor. Altta listeleyeceğimiz seçenekleri kullanırken de EFT sorgu no ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Peki nedir bu EFT sorgulama numarası? EFT sorgulama nasıl yapılır?
EFT sorgu numarası, EFT’nin ulaşmaması gibi durumlarda ihtiyaç duyacağımız bir sorgulama metodu. Bu numara ile, EFT’nin ne durumda olduğunu, ulaşmadıysa neden ulaşmadığını bankalar aracılığı ile sorgulayabiliyorsunuz. Henüz bankaların online kanallar ile EFT’nin durumunu öğrenebileceğiniz bir hizmeti yok. Genelde bu numarayı kullanarak müşteri hizmetlerini arayarak işlem yapabiliyorsunuz.
Diğer işlemlerde olduğu gibi internet bankacılığı veya mobil uygulama üzerinden sorgulama yapmak pek mümkün değil. EFT sorgulama imkanı bulunur.
Bu işlemlerin tamamını yapabilmek için de eft sorgu no bilgisine ulaşmanız gerekiyor. Sadece isim soyisim veya iban numarası kullanarak sorgulama işlemi mümkün değil. Bu işlemler bankalar arası yapılan işlemler olduğu için, bir bankanın diğer bir bankadaki EFT’nin durumunu görebilmesi için sorgulama numarası olması şarttır. Peki sorgulama numarasını nereden öğrenebilirim, istediğim zaman ulaşabilir miyim?
EFT sorgulama, pek çok yöntem kullanılarak yapılabilir. Elbette tahmin ettiğiniz üzere, internetten ya da mobil uygulamadan EFT sorgulama çok daha kolay ve tercih edilen bir yoldur. Eğer siz de EFT’nin karşı tarafa gidip gitmediğini merak ediyorsanız, mobil uygulamaya girip hemen alttaki adımları takip edebilir ve EFT’nin ne durumda olduğunu, karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını hemen öğrenebilirsiniz!
Mobil uygulama ve internet bankacılığı ile EFT sorgulama
Gördüğünüz üzere EFT sorgulama bu kadar basit ve pratik. Ancak tüm bankalar, internetten eft öğrenme işlemini sunmuyor. Bu gibi durumlarda siz de, müşteri hizmetlerini arayarak EFT sorgu no ile eftnin durumunu öğrenebilirsiniz. EFT sorgu no hakkında herhangi bir bilgi sahibi değilseniz, lütfen aşağıdaki adımları takip ederek EFT sorgu numarasına ulaşın ve müşteri hizmetlerinden sorgulama yapın.
Bahsetmiş olduğumuz sorgulama numarasının bir diğer adı da referans numarasıdır. Bazı bankalar, dekontlar üzerinde bu numarayı referans numarası olarak gösterdiği için maalesef kafa karışıklığı ortaya çıkabiliyor. Yine de bu işlemi yaparken her iki numaranın da aynı olduğunu biliyor olmanız size yetecektir. Altta Yapı Kredi Bankasına ait bir görsel bulunuyor. Bu dekonta nasıl ulaşabileceğinizi bir alt bölümde anlattık.
Siz de bu numaraya ulaşmak istiyorsanız, banka hesabınıza internet bankacılığı veya mobil uygulamayı kullanarak giriş yapmalısınız. Daha sonra para transferini yapmış olduğunuz hesabınızın hareketlerini kontrol ederek EFT referans numarasına ulaşabilirsiniz. Daha sonra bu numarayı not alarak sorgulama yapabilirsiniz.
Eğer sorgu numarasına da sorunsuz bir şekilde ulaştıysanız, artık EFT sorgulamak için önünüzde bir engel yok. Yazımızın giriş bölümlerinde de bahsettiğimiz gibi, bu tür para transferi işlemlerini sorgularken maalesef önünüzde çok fazla seçenek yok. İnternet bankacılığı üzerinden birçok işlemi rahatlıkla halledebilirken, EFT işlemini öğrenmek için maalesef bir seçenek yok. Sadece bazı bankalar, yaptığınız para transferlerinin durumunu gösterirken, eğer karşı tarafa ulaşmamışsa neden ulaşmadığının bilgisini paylaşmışyor.
İnternet bankacılığına giriş yaptıktan sonra para transferleri menüsünü kullanmalısınız. Para transferleri ekranına geldiğinizde son yapmış olduğunuz EFT işlemleri ekranda görünecektir. Bu işlem sadece internet bankacılığında çalıştığından, mobil uygulamada sorgulama yapma ihtimaliniz düşüktür. Yapmış olduğunuz işlemlerin yanında şu şekilde uyarılar yer alır; Tamamlandı, Tamamlanmadı, İşlem Bekliyor, İşlemde, İptal Edildi. Eğer bunlardan biri varsa, müşteri hizmetlerini arayarak da EFT durumunu öğrenebiliyorsunuz.
Kısaca sorgulama yapabileceğiniz yöntemler şöyle;
En hızlı sonuç alabileceğiniz EFT sorgulama yöntemlerinden birisi de müşteri hizmetleri. Müşteri hizmetlerini arayarak EFT’nin gidip gitmediğini öğrenebileceğiniz gibi, EFT’nin neden gitmediğini, nasıl bir problem olduğunu da öğrenebilirsiniz. Eğer işlemlerinizde bir aksaklık olduğunu düşünüyorsanız ilk olarak karşı tarafı arayıp paranın ulaşıp ulaşmadığını teyit edebilirsiniz. Karşı taraf ulaşmadı diyorsa müşteri hizmetlerini aramalısınız.
Müşteri hizmetlerini aradığınızda, yapmış olduğunuz para transferleri sorgu numarasını vermeden de görünür. Ancak çağrı merkezi yetkilisi, yapmış olduğunuz para transferinin sadece tutarını görebilir. Bu işlemin detaylarını görüp size aktarabilmesi için de EFT sorgu no’ya ihtiyaç duyacaktır. Bu numarayı dekonttan öğrendikten sonra müşteri hizmetleri yetkilisine iletebilirsiniz. Bu sayede EFT’nin ne durumda olduğunu da görebilirsiniz.
Müşteri hizmetlerini arayarak sorgulama yapabileceğiniz bankalar ise şunlar;
Elbette bu durum da, bir çok kişinin başına gelebiliyor. Para transferi yapmanızın üzerinden saatler geçmesine rağmen ulaşmayabiliyor ve ödemelerde de aksaklıklar meydana gelebiliyor. Normal şartlar ele alındığında bir eft işleminin karşı tarafa ulaşması 10 dakika içinde sonuçlanabiliyor. Bazı yoğunluk sebepleri ile bu süre uzayabiliyor. Eğer işleminizin üzerinden saatler geçmiş olmasına rağmen halen eft işlemi tamamlanmamışsa, alttaki sorunlardan biri ile karşı karşıya olmanız gayet mümkün.
Hangi durumla karşı karşıya olduğunuzu öğrenebilmek için müşteri hizmetlerini aramaktan başka çare yok. EFT sorgulama işlemi için kullanacağınız sorgu numarasını edindikten sonra müşteri hizmetlerini arayarak EFT’nin neden gitmediğini öğrenebilirsiniz. Yoğunluk sebebiyle askıda kalmışsa beklemekten başka çare yok.
Eğer alıcı bilgileri yanlış girildiyse, bunu da yine iptal ederek yeni bir kayıt oluşturabilirsiniz. Karşı tarafa ulaşmayan EFT işlemleri rahatlıkla iptal edilebiliyor. İptal ettikten sonra dikkatli bir şekilde hatalı girmiş olduğunuz bilgileri yeniden tuşlayarak transfer işlemini tekrarlayabilirsiniz.
Eğer yapmanız gereken ödeme acilse, bu soruyu soruyor olmanız oldukça normal. Bankaların çalışma stilleri farklı olduğundan, anlık yoğunluklara göre de işlem süresi oldukça farklılık gösterebiliyor. Yine de bu konuyu kapsamlı bir şekilde ele aldığımız EFT ne zaman hesaba geçer isimli makalemizi okuyabilirsiniz. Bu sayede yapmış olduğunuz para transferlerinin ne kadar süre askıda kaldığını öğrenebilirsiniz.
Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar