Davranış bozukluğu, kişinin toplumsal normlara uygun olmayan, tekrarlayıcı ve süregelen davranışlar sergilemesidir. Bu bozukluk, çocukluk döneminde başlayabilir ve yetişkinlikte devam edebilir. Belirtileri arasında saldırganlık, aşırı bağımlılık, yalan söyleme, hırsızlık gibi davranışlar yer alabilir. Davranış bozukluğu olduğundan şüphelenen kişilerin mutlaka bir doktora başvurması gerekmektedir. Tedavi yöntemleri arasında psikoterapi, ilaç tedavisi ve aile terapisi yer almaktadır. Bu hastalık kontrol altına alınmadığı takdirde kişinin sosyal yaşamı, iş hayatı ve ilişkileri olumsuz etkilenebilir.
“Davranış bozukluğu nedir?” sorusuna; “Başka insanların temel haklarına saldıran, toplumsal değerleri veya kuralları görmezden gelen davranış biçimidir.” şeklinde cevap verilmesi mümkündür. Kişinin davranışlarında meydana gelen çeşitli bozukluklar gerek gündelik yaşamını gerek sosyal yaşamını, gerekse iş hayatını büyük oranda etkiler. Davranış bozukluğuna sahip olan insanlar, zaman zaman aşırı sinir ve öfke atakları gösterebilirler. Davranışsal bozukluklar dünya genelinde özellikle son 10-20 yıl içerisinde artış göstermiştir. Çoğunlukla şehirde hayatını devam ettiren insanlarda, kırsal hayatta yaşayan insanlara göre daha fazla yaşandığı tespit edilmiştir. Bu sebeple davranış bozuklukları ve tedavisi hakkında detaylı bilgilerin öğrenilmesi gerekir.
Davranış bozukluğu farklı şekillerde kendini gösterebilir. Davranışsal bozukluklar sahip oldukları özelliklere ve belirtilere göre gruplandırılır. Bu farklı çeşitlerin tedavi yöntemleri de değişiklik göstermektedir. Davranış bozukluğu çeşitleri arasında; Karşıt olma, Antisosyal kişilik bozukluğu, Davranım bozukluğu, Sınırda kişilik bozukluğu, Çekingen kişilik bozukluğu sıralanabilir. Davranış bozukluğu hakkında detaylı bilgiye sahip olunması için tüm bu çeşitlerin özelliklerinin ve tedavi yöntemlerinin öğrenilmesi gerekir.