Zeytin destekleme primleri, zeytin üreticilerine devlet tarafından ödenen bir destekleme ödemesidir. Bu ödeme, zeytin üreticilerinin üretimine ve gelirlerine destek olmak için verilir. Türkiye, dünya zeytin üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan bir ülkedir ve zeytin destekleme primleri de üreticilerin zeytin yetiştiriciliğine devam etmelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
2023 yılı zeytin destekleme primleri hakkında tam bir liste henüz yayınlanmamış olsa da, geçmiş yıllara göre muhtemelen bir artış beklenmektedir. Zeytin üreticileri, ödemenin miktarına göre desteklenir ve bu rakam ürün miktarı, kalitesi ve diğer faktörlere göre değişebilir.
Dolayısıyla, zeytin yetiştiriciliğiyle ilgilenen üreticiler, devlet desteklerinden yararlanmak için düzenli olarak güncellemeleri takip etmelidirler. Bu destekler, üreticilerin işlerini sürdürmelerine ve sektöre katkıda bulunmalarına yardımcı olabilir.
Zeytin destekleme primleri ne kadar: Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımsal desteklemeler için verilen desteklerden bir tanesi de zeytin üretimidir. Devlet, zeytin yetiştiriciliği yapan çiftçilere 2023 yılında da vermeye devam ediyor. Zeytin destekleme primleri hakkında bilgi sahibi olmak için yazımızı incelemelisiniz.
Devlet tarafından zeytin desteklemeleri kapsamında üreticilere çeşitli ödemeler sağlanmakta ve bu ödemeler ise; mazot desteği, gübre desteği, organik tarım desteği, sertifikalı fidan desteği, iyi tarım uygulamaları desteğidir. Aynı zamanda verilen bu destekler haricinde devlet, üreticilere hibe kredi desteği sağlamaktadır. Zeytin üreticileri için geçerli olan ve yetiştiricilere devlet zeytin desteği kapsamında birden fazla ödeme yapılmaktadır. Elbette bu destek ödemelerinden yararlanmak isteyen üreticilerin zeytin desteklemesi için başvuru yapması gerekir.
Zeytin üreticiliği yapan kişilere verilecek olan destekleme tutarları hakkında net bir açıklama yapılmasa da daha önceki yıllarda yapılan destek miktarları ile karşılaştırma yapılırsa devlet zeytin desteği için aşağıdaki ödemelerin yapılacağı tahmin edilmektedir.
Yine zeytin üreticileri, Kosgeb haricinde, Ipard2, TKDK, Tarım Kooperatifi, Kalkınma ajansları destek ve hibe kredilerinden yararlanabilmektedir. Bu projelerde de, hibe ve teşviklerinde olduğu gibi başvuruda bulunmak gerekir. Aksi takdirde başvuruda bulunmayan üreticilere herhangi bir ödeme yapılmaz.
Tarım Bakanlığı ödemelerinde olduğu gibi Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modelinde öngörülen havzalarda, 2023 yılı ürünü yağlık ayçiçeği, kutlu pamuk, soya, kanola, aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, mercimek ve nohut ürünlerine tarımsal veriler ve uydu görüntüleri, dane zeytin ve zeytinyağında ise tarımsal veriler kullanılarak belirlenecek verim değerlerine göre, kütlü pamukta yurt içinde üretilip, sertifikalandırılan tohum kullanma şartı aranarak destekleme ödemesi yapılır. Havza bazlı fark ödeme destekleri aşağıdaki görselde belirtilmiştir.
Devlet bankaları tarafından tarımla uğraşan buğday ve zeytin üreticilerine çeşitli destek kredileri de verilmektedir. Tarım ve hayvancılık için sübvansiyon ve teşvik adı altında finansmana ihtiyaç duyan zeytin yetiştiricileri, destek için bankalara veya devlet kurumlarına başvurabilir ya da kredi talebinde bulunabilirler. Ayrıca zeytinyağı için fark ödemesi yapılmaktadır.
Zeytin yetiştiriciliği yapan kişiler için TKDK tarafından destek veriliyor. Desteklenen sektörler içerisinde bitkisel üretime de yer veriliyor. Kurum tarafından sağlanan desteklemelerden yararlanabilmek için başvuru şartlarının sağlanması ve çağrı zamanında belirlenen projeyle başvuruda bulunulması gerekiyor.
Denizli Malatya Manisa Afyonkarahisar Diyarbakır Yozgat Çorum Kütahya Mardin Ağrı Elazığ Van Çankırı Konya Mersin Aksaray Erzincan Uşak Çanakkale Kastamonu Muş Amasya Erzurum Trabzon Bursa Kars Nevşehir Ankara Giresun Tokat Burdur Karaman Ordu Ardahan Kahramanmaraş Şanlıurfa Balıkesir Hatay Samsun Aydın Isparta Sivas
Zeytin yetiştiriciliği yapmakta olan üreticilere geçtiğimiz yıllarda destek verildiği benzer şekilde 2023 yılında destek ödemesi yapılmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu desteği veriliyor. Destek kapsamında dekar başına 100 TL ödeme yapılmaktadır. Belirlenen şartlar doğrultusunda bu destekten yararlanacak yetiştiricilerin Çiftçi Kayıt Sistemi kaydının olması ve bir dekarda en az 8 ağacın bulunması gerekmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen desteklerin belirlenmesi konusunda kararların tamamı Resmi Gazete‘de yer almaktadır.
Bakanlık tarafından bitkisel üretimlere destek verilmesi için sağlanacak destekler aşağıdaki desteklerdir: