Yayın yasağı, sıklıkla medya organlarının çeşitli nedenlerle bilgi paylaşmasının engellendiği durumlarda uygulanan bir kısıtlamadır. Peki, yayın yasağı ne kadar sürer? Tedbir kararlarına göre süre değişebilir, ancak genellikle ortalama 3 gün ila 1 hafta arasında değişebilir. Bu süre boyunca, idari ya da yargısal soruşturmalarda yer alan bilgilerin açıklanması yasaklanabilir. Bu nedenle, yayın yasağı kararı verilen konuda medya organları tarafından haber yapılamaz.
Ülkemizde yaşanan üzücü olaylar nedeniyle hükümet ve BTK tarafından bazı internet siteleri dahil sosyal medya uygulamalarına erişimde sorun yaşanıyor. Yaşanan sorun nedeniyle kişiler internette yayın yasağı ne kadar sürecek? Veya yayın yasağı kaç gün sürer? Başlıklarında araştırmalar yapmakta. Bu içeriğimiz sosyal medya erişim yasağı kalktı mı? Sorusuna doğru cevabı verecektir.
Yayın Yasağı televizyon, sosyal medya uygulamaları ve internete verilmektedir. Kişilerin özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini iddia edenler. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) kendileri veya avukatları vasıtasıyla doğrudan başvurarak yayınlanan içeriğe erişimin engellenmesi tedbirinin uygulanmasını isteyebilirler.
RTÜK kurallarına uymayan her haber ve yayına anında yayın yasağı getirilir. Yani kısacası RTÜK kurallarına aykırı olarak yapılan her türlü yayın denetlemeler sonucunda RTÜK tarafından kapatılmaktadır.
Yayın yasağının net bir şekilde kalkacağı süreyi söylemek doğru değildir. Zira yayın yasağını uygulayan ve yöneten BTK, RTÜK benzeri devlete bağlı çalışan kurumlardır. Yayın yasağının ne zaman kalkacağını veya ne zaman sonlanacağını sadece devlete bağlı olan kurumların açıklamasıyla öğrenebilirsiniz.
Yayın yasağı ve erişim sorunu televizyon, radyo ve sosyal medya uygulamalarında yayınlanan yanlış / gerçek olmayan / sıra dışı bilgileri ortadan kaldırabilmek amacıyla uygulanır. Bu uygulamada kişileri galeyana getirmemek amacıyla ve halkı kötü düşünmeye yönlendirmemek amacıyla aksiyon alınmış olur. Alınan yayın yasağı ve erişim kısıtlamasından televizyonlar, radyolar veya sosyal medya uygulamaları etkilenebilir. Yayın yasağı ve erişim kısıtlamasını BTK ve çevresindeki benzer kurumlar uygulayacaktır.
Ülke içerisinde yaşanan felaketlerde gerçek ve doğru bilgiyi sadece resmi kanallar üzerinden öğrenebilmek için yayın yasağı uygulanabilir. Resmi bir şekilde paylaşımı bulunmayan ve resmi kanallardan bilgi içermeyen hiçbir paylaşıma inanmanız için yayın yasağı gibi yasaklar getirilerek halka doğru bilgiyi aktarmanın çabası denilebilir. Yayın yasağı yaşanan olayların boyutuna göre süre konusunda değişiklik yaşayabilir.