Yatak yarası, sürekli yatma ya da hareketsiz kalmaya bağlı olarak oluşan bir cilt yaralanmasıdır. Yatak yarası, ciltte meydana gelen kızarıklık, şişme, açık yaralar ve enfeksiyonlara sebep olabilir. Yatak yarasına iyi gelmesi için öncelikle yatak yarası riskini azaltacak önlemler alınmalıdır. Bunun yanı sıra, yatak yarası oluştuğunda yara bölgesinin temizliği ve düzenli bakımı önemlidir. Ayrıca, yara bölgesindeki basıncı azaltacak özel yatak ve yastıklar ve yara iyileştirici kremler kullanılabilir. Yatak yarasının iyileşme sürecini hızlandırmak ve enfeksiyon riskini azaltmak için doktorun önerilerine uyulmalıdır.
Sürekli hareketsiz kalmaya mahkum olan yatalak hastalarda oluşan yatak yaraları, özellikle evde yatak yarasına ne iyi gelir sorusuna yanıtlar aramaktadır. Bası yarası olarak da bilinen yatak yarası, kişinin yatağa mahkum olması ya da başka şekillerde hareketsizken bilinçsiz ve ağrıyı hissedemediği zamanlarda ortaya çıkmaktadır.
Yatak yarası, kişinin sürekli yatması, tekerlekli sandalye kullanması ya da alçı ile hareketsiz kalması sonucu cilt bölgelerinde meydana gelen ülserdir. Ayak topukları, kalça ile kuyruk kemiği, omuzun arka bölgesi, başın arka kısmı ve diz bölgelerinin arkası ve yan bölgeleri yatak yaralarının en sık görüldüğü yerleridir.
Yatak yaraları olan kişilerde rahatsızlık yaraların şiddetine göre dört aşamaya ayrılmaktadır. Bu aşamalar, yaranın tedavi sürecini belirler. Yaralar kırmızı görünürken, dokunduğunuzda sıcaklık hissedebilirsiniz. Aynı zamanda bölgedeki yara biraz daha hasar görmektedir