Omuz tutulması, birçok insanın hayatında sıklıkla yaşadığı bir rahatsızlıktır. Omuz tutulması belirtileri arasında ağrı, sertlik ve hareket kısıtlılığı yer alır. Ancak endişelenmeyin, omuz tutulmasına iyi gelebilecek birçok tedavi yöntemi vardır. Bu tedavi yöntemleri arasında sıcak ve soğuk kompresler, fizik tedavi ve egzersizler sayılabilir. Ayrıca, doğal özürlü hale getirilmiş CBD (Cannabidiol) yağları, omuz tutulması için yaygın bir alternatif tedavi yöntemi olmuştur. Bu yöntemlerin etkileri kişiden kişiye değişebilir, ancak çoğu durumda omuz tutulması belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilirler. Omuz tutulmasından şikayetçiyseniz, bir doktora danışmadan önce evde uygulayabileceğiniz tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Omuz tutulması sonrası omuz ve ona bağlı olan kasları esnetmek, hareketler ile esnekliğini sağlamak, sizlerin rahatlamasına en etkili yollardan biridir. Bu sebeple farklı esneme türleri ile rahatsızlığınız kısa sürede giderilebilir. Omuz bölgesinde yer alan humerus kemiğinin oynatılamayacak hale gelmesi ile omuz hareketi sonrası oluşan ağrı omuz tutulmasını oluşturmaktadır.
Çeşitli nedenler bu kemiğin hareket etmesini engelleyebilmektedir. Fizyolojik olarak omuz çıkması tutulmanın nedeni olabilmektedir. Ancak bu uzak bir ihtimaldir. Öyle ki çıkan omuz ile gün boyu ağrı söz konusu olur. Yerine oturtulmadığı sürece de bu ağrı devam eder. Omuz tutulmasına neden olabilecek en büyük etken donuk omuzdur. Bu sayede hareket kısıtlanır. Donuk omuz sendromu ile birlikte omuzdaki kapsüllerde setleşmelere oluşur ve hareket edemez hale gelinir. Omuzda meydana gelecek tutulmanın bir diğeri de kesecik iltihabı olarak tanımlanan bursit rahatsızlığı olabilir. Yüksek ağrı ile omuz tutulmasında ilk sırada yer alan bir rahatsızlıktır.
Omuz tutulması yaşayan kişilerin, aşağıda yer alan çözümleri uygulaması önerilmektedir:
Omuzdaki tutulmayı en aza indirmek için buz ve soğuk kompleks iyi gelecektir. Buzları bir havluya sararak omzun hareket etmeyen ve ağrı olan bölgelerine koyun. 10 dakika kadar bekleterek bunu birkaç kez tekrarlayın. Buz kasların gevşemesine yardımcı olur. Hatta yaralanmalarda da buzun etkisi büyüktür. Bu sebeple, omuz tutulmasına ne iyi gelir sorusuna ilk yanıt olarak buz tedavisi uygun olacaktır.
Bedenin esnemesi ile rahatlaması için egzersiz ve hareketler önemlidir. Bu sayede omuzda rahatlar, gevşer ve tutulma giderilebilir. Böylelikle ağrı da son bulmuş olur. En önemli husus ise, esneklik sayesinde olanıdır. Esneme ile omzun daha rahat ve fazla hareket etmesine yardımcı olmaktadır. Egzersizler için havlu, baston ya da başka bir alet yardımcınız olabilir. Özellikle dinamik esnemeler ile kas sıcaklığı artar, sertlik düşer. Beraberinde de rahatlama meydana gelir. Kas esnekliğinin sağlanması için hareketleri gidebildiği kadar uzağa yapmanız ve uzun süreler tutmanız gerekmektedir. Devamında bu hareketleri tekrarlamak gerekir.
Öncelikle omuz ısınma hareketleri yaparak, ani yüklenmelerden kaçınmalısınız. Dinamik omuz ısınması ile giden kan hızlanır ve omuz daha çok oksijen almaya başlar. Kollarınızı iki yana açarak omuzlarınızı dairesel olarak yukarı, geriye doğru hareket ettirin. Bu aşamada gövdeniz sabit kalması gerekir. Ö