Niyet Mektubu Nedir ve Nasıl Olmalıdır?
Niyet mektubu; Türkiye’de henüz çok yaygın olmasa da özellikle yurt dışındaki yüksek lisans programları başvurularında oldukça yaygın olarak istenen bir belgedir. Kısaca özgeçmişinizi, başvuru nedenlerinizi ve kendinizin bu programla alakalı kısmını abartıya kaçmadan açıkladığınız niyet mektubu yüksek lisans komitesine sunulur ve akademisyenlerce değerlendirilir.
Niyet Mektubu Nasıl Olmalıdır?
- Motivasyon mektubu da denilen niyet mektubu olabildiğince sade olmalıdır. Ancak lisans eğitimini sona erdirip yüksek lisans veya doktoradan akademiye devam etmek isteyen birisinin elbette biraz akademik bir dil kullanmanız gerekir. Bu dili kullanırken cümleler olabildiğince anlaşılır ve sade olup çok uzun olmamalıdır.
- Niyet mektubunu yazmanın asıl amacı öğrencinin neden bu programla ilgili olduğunu anlamak olduğundan yüksek lisansını yapmak istediğiniz bölüm ile alakalı tüm çalışmalarınızı anlatmalısınız. Ancak bunu yaparken gerçekten ilgili konulara değinmek önemli, bir şekilde ilgisiz başarıları eklememek gerekir.
- O bölüme seçilmeniz gerektiği konusunda insanları ikna etmeye çalışacaksınız aslında ve bunu itici olmayan kendini fazla övmeyen ama aynı zamanda da kendinden emin bir duruşla yapmanız gerek.
- Mektuba başlarken alelacele konuya girmemek gerekir. Övgü ve programa yönelik durdurulamayan isteği anlatmak için genelde herkes çok heyecanlı olur ancak daha yumuşak bir geçiş yapılmalı… Öncelikle kendinizden nerede okuduğunuzdan bahsedin
- Bölüme kabul edildiğiniz taktirde neler yapmak hangi konular üzerine çalışmak istediğinizden mutlaka bahsetmeniz gerekir. Bu konulardan hangileri size heyecanlandırıyor, hangileri için kalbiniz yerinden çıkacak gibi oluyor bunları bu şekilde abartmadan onlara hissettirmeniz gerekir.
- Genellikle motivasyon mektuplarını bölümle ilgilenen akademik kurul okur ve karar verir. Dolayısıla kuruldan birinin bir makalesine, kitabına veya eğer aldıysanız dersine ufak bir gönderme yapmak durumu ciddiye aldığınızı ve yüksek lisansı ne kadar istediğinizi gösterir.
- Genellikle bu mektuplar ingilizce olur. Elbette Türkçe de olabilir ancak eğer niyet mektubunuz İngilizce ise mutlaka çevrenizde İngilizcesine güvendiğiniz birilerine okutun. Türkçe ise de yine fikrine önem verdiğiniz birilerine okutabilirsiniz tabii.
- Motivasyon/ niyet mektubu çok uzun olmamalı. Zaten neredeyse ortasından başlayacağınız için bir buçuk veya en fazla 2 yaprak genellikle yeterli olacaktır.
Daha Fazlasını Keşfedin