Kredi kartı bekleyen provizyon işlemi, defalarca karşınıza çıkan durumlardan birisidir. Kredi kartınız ile alışveriş yaptıktan hemen sonra, internet bankacılığı veya mobil uygulamadan harcama detaylarını görmek istediğinizde bu işlemin henüz provizyon aşamasında olduğunu görebilirsiniz. Kredi kartından harcama yaptığınızda, kredi kartı hareketlerinde tutar bilgisinin hemen altında “Bekleyen Provizyon” yazdığına çokça şahit olmuşsunuzdur.
Kredi kartında bekleyen provizyon ne demek ve nasıl aşılır, herhangi bir problem olur mu? Gelin tüm detayları ile birlikte provizyonda bekleyen işlemleri inceleyelim.
Kredi kartı ile yaptığımız işlemlerin belirli bir onay sürecinden geçtiğini bilmelisiniz. Bir işletmeden veya internetten alışveriş yaptığınızda, banka bazı güvenlik gerekçeleri sebebiyle bu işlemi onay sürecinden geçirir. Bu onay süreci sadece kart kullanıcısı için değil, işlemin yapıldığı pos cihazını da kapsıyor.
Her kredi kartı kullanıcısının kabusu “Bekleyen Provizyon ne demek?”
Bankalardan ve bankaların ürünlerini kullanarak yaptığımız tüm işlemler kayıt ve denedim altındadır. İlk olarak provizyon kelimesini incelememiz gerekirse, üstte de belirttiğimiz gibi bir onay süreci olarak düşünülmelidir. Bir işletme veya internet sitesinden kredi kartınız ile alışveriş yaptığınızda, banka bu işlemleri doğrulamak için hem pos cihazı, hem de kredi kartı için süre belirler. Onay sürecinde geçen bu süreye ise provizyon adı verilir.
İnternet bankacılığı veya mobil uygulamayı kullanarak kredi kartı hesap özetini incelediğinizde, yeni yapmış olduğunuz işlemlerin provizyon aşamasında olduğunu görebilirsiniz. Bir işlemin provizyonda beklediğini kontrol etmek için yapabileceğiniz tek işlem budur. İlave bir yöntem daha mümkün değildir.
İnternet bankacılığından yapmış olduğunuz son harcamalara ulaşmak için “Kart Hareketleri” adımını kullanmalısınız. Bu sayede işlemin yanında “Bekleyen Provizyon” ibaresi olup olmadığını teyit edebilirsiniz. Bu işlemin tamamen güvenlik amaçlı uygulandığını da hatırlatmalıyız. Bekleyen provizyon ne demek?
Bu durumun, bankanın doğrulama amaçlı kullandığı bir güvenlik yöntemi olduğunu söyleyebiliriz. Bu sayede yaptığınız işlemin doğruluğu, pos cihazının geçerliliği gibi birçok durum kontrol edilir. Bu sayede de hem dolandırıcılıklar, hem de kart hırsızlığı gibi konuların önüne geçilir. Banka, gerek duyarsa güvenlik tedbirleri gerekçesiyle yapmış olduğunuz işlemi iptal edebilir. Elbette bu durumda tarafınıza gerekli bilgileri ve yapmanız gerekenleri de iletir. Harcama itirazı ise bu durumdan tamamen bağımsız ilerlemektedir.
Kredi kartı bekleyen provizyon süresi de oldukça merak edilen konuların başında yer alıyor. Kredi kartında bu gibi bir işlem olduğunu veya güvenlik tehlikesi olduğunu düşünüyorsanız, ilk olarak müşteri hizmetlerinin şüpheli işlem bildirimleri menüsünü kullanmalısınız.
Gün içinde yapmış olduğunuz işlemler, genelde gün sonuna kadar provizyonda bekler. Ancak bu durum, kartınızdan işlem yapılmadığı anlamına gelmez. Provizyondaki işlem sadece bir güvenlik tedbiri olduğundan, harcamanıza herhangi bir engel teşkil etmez. Yani, 100 TL’lik bir harcama yaptıysanız ve bu işlem henüz provizyon aşamasında olsa bile kredi kartınızın limitinden bu tutar düşülür.
Genel olarak baktığımızda bankaların provizyon süresi 1 gündür. Bazı bankalar ve özel pos cihazları bu durumu 2 güne kadar çıkarabiliyor. Hatta bazen yoğunluktan dolayı 2 günü bulduğu da olabilir. Ancak bu durumların hiçbiri, kredi kartınızı kullanmanıza engel değildir. Kredi kartında veya pos cihazında herhangi bir sorun bulunmuyorsa, işlem 1-2 gün içinde kredi kartınıza kaydedilecektir. Geçmiş işlemlerinizi de kontrol ederek bu sürenin 1 gün içinde tamamlandığını kontrol edebilirsiniz.
Bu durumda bilgi alabileceğiniz tek yöntem müşteri hizmetleri olacaktır. Eğer kredi kartınızı kontrol ederken provizyonda bekleyen bir işlem olduğunu gördünüz ve bu işlemin de size ait olmadığını düşünüyorsanız; yapılan işleme dair tüm detayları müşteri hizmetlerinden öğrenebilirsiniz. Provizyonda bekleyen işlem iptal edilir mi diye merak ediyorsanız, bu durumu değiştiren birçok etki var. Bunun için de müşteri hizmetleri ile görüşmelisiniz.
Hayır bu bir sorun değil, aksine yaptığınız harcamalar için getirilmiş bir güvencedir. Bu durumda yapmanız gereken herhangi bir işlem olmadığı gibi, provizyonda bekleyen işlemlerin onaylanması için müşteri hizmetlerini aramanız da faydasız olacaktır.
Kredi kartında bekleyen provizyon ne demek, iptal edilir mi? Açık provizyon ile aynı mıdır?
Bekleyen provizyon ne demek sorusu kadar, bu işlemlerin iptal edilip edilmeyeceği de merak ediliyor. Çoğu zaman bu işlemler iptal edilmiyor. Elbette bu durum, işlem durumuna bağlı olarak da değişiyor. Bu konu hakkında iptal işlemlerini sadece banka şubeleri veya müşteri hizmetleri yapabiliyor.
Hayır düşmez. Bekleyen provizyon ne demek bölümünde cevap verdiğimiz gibi, bu işlemler onay beklediği anlamına geliyor. Yani bir işlem, kredi kartı ekstresinde veya harcama özetinde “Bekleyen provizyon” olarak görünüyorsa, bu işlem kredi kartı limitinden düşürülmüyor. Yani dahil değidir.
Kredi kartı bekleyen provizyon ne demek olduğunu anlattık. Bu durumda sizin de aklınızdaki soru işaretlerinin gittiğini düşünüyoruz. Bekleyen provizyon Yapı Kredi hesabında da aynı şekilde hesap ekstresi veya mobilden kredi kartı harcama özeti bölümünden rahat bir şekilde sorgulanabiliyor.
Kredi kartından yaptığınız alışverişler, bekleyen provizyon konumunda olsa bile banka tarafından iptal edilemez. Eğer açık provizyon olarak bekleyen bir işleminiz varsa ve bunu iptal etmek istiyorsanız, harcama yaptığınız yer ile görüşmelisiniz. İptal işlemi sadece çekim yapılan POS üzerinden yapılır.
Bu sayede bekleyen provizyon ne demek anlamış olduk. Limitten düşmemiş olsa da bu harcama yapılmış demektir. Sadece genel merkezden onaylanır ve limitten düşürülür. İptali mümkün değildir. Bekleyen provizyon ne demek diye merak ediyorsanız bunun için sık sorulan sorular bölümüne de göz atabilirsiniz.
Provizyonda bekleyen işlemlerin onaylanma süresi ortalama olarak 1-2 gündür. Genel olarak baktığımızda işlemlerin aynı gün içinde onaylandığını söyleyebiliriz. Bunun için daha detaylı bilgi almak istiyorsanız müşteri hizmetleri ile görüşmelisiniz.
Genelde tüm işlemler aynı gün içinde onaylanır. Daha uzun süreli bir işlemle karşı karşıyaysanız, müşteri hizmetlerinden yardım alabilirsiniz.
Provizyon, kart ile yapılan işlemi ve işlemin yapıldığı pos cihazını doğrulamak amaçlı uygulanır. Bu sebeple de kredi kartının harcama güvenliğini sağlamak için kullanıldığını söyleyebiliriz.
İşlemin durumuna göre eğer şüpheli bir durum olduğunu düşünüyorsanız, müşteri hizmetleri ile görüşerek işlemin iptalini yapabilirsiniz. Bunun haricinde yapacağınız iptal talepleri için harcama itirazı yapmanız gerekecektir.
Bekleyen provizyon işlemi ile aynıdır. Sadece bazı bankaların kullanmış olduğu tabir olup, herhangi bir fark bulunmamaktadır. İşlem süresi de aynı olduğundan, açık provizyonun onaylanması 1 gün sürebilmektedir.
Hayal Gücünüzü Besleyin: Benzer Konulardaki Bağlantıları İnceleyin