İlaç kullanırken alkol almak pek çok risk taşır. İlaçların etkisini azaltabilir veya tamamen tersine çevirebilir. Bazı ilaçlar da alkol ile etkileşime girerek tehlikeli ve hatta ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle, ilaç kullanırken alkol tüketmekten kaçınmak önemlidir. Sağlığınız için her zaman ilaçların kullanım talimatlarını okuyun ve doktorunuzla konuşun.
İlaç alırken alkol almak bazı durumlarda tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Çünkü reçeteli ve reçetesiz satılan birçok ilaç alkol ile etkileşime girebilir. “Bir bardak içkiyle!” Deme. Bu etkileşimler bazen ölümcül olabilir. Bazı ilaçlarda az miktarda alkol almak sorun olmamakla birlikte bazı ilaçlarla alkolden tamamen kaçınmak gerekebilir.
Kullandığınız ağrı kesicilerin türü, ağrı kesicilerle alkol tükettikten sonra ortaya çıkabilecek olası risklerde önemli rol oynar. Reçetesiz satılan asetaminofen veya ibuprofen gibi ağrı kesiciler alıyorsanız, aşırıya kaçmadan alkol almak genellikle tehlikeli değildir. Bununla birlikte, tramadol veya kodein gibi sadece reçeteyle satılan ağrı kesiciler kullanılırken alkolden kaçınılmalıdır.
Antidepresanlar ve alkol, merkezi sinir sistemini yavaşlattığından, bunların kombinasyonları beyindeki düşünce ve dikkat merkezlerini olumsuz etkiler. Alkolle birlikte antidepresan almak da depresyon belirtilerini kötüleştirebilir. Kato, monoamin oksidaz inhibitörleri adı verilen bir antidepresan sınıfından ilaç kullanan kişilerin kan basıncında tehlikeli artışlar yaşayabileceğini belirtiyor. Zoloft, Prozac veya Paxil gibi seçici serotonin geri alım inhibitörü sınıfındaki antidepresanların alkol ile olumsuz etkileşime girdiğine dair daha az kanıt vardır.
Reçeteli veya reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanırken alkol almak ağrı kesiciyi daha etkili hale getirebilir ve kişiye zarar verebilir.
Statin tedavisinin yan etkilerinden biri karaciğer hasarı olduğu için, düzenli statin kullanımı ile aşırı alkol tüketiminin kombinasyonu kalıcı karaciğer hasarına neden olabilir.