Gelecekte, teknolojinin gelişmesiyle birlikte bazı mesleklerin önemi azalmaya başlayacak. Bu durum, belirli sektörlerde çalışan kişilerin kariyer planlaması yaparken dikkat etmeleri gereken bir konudur. Bu makalede, gelecekte önemini yitirecek 5 meslek hakkında bilgi vereceğiz. Bu meslekler arasında, bankacılık, muhasebe ve hatta hukuk gibi alanlar da yer alıyor. Bu nedenle, bu mesleklerde çalışanlar, kendilerini gelecekteki değişimlere hazırlamalı ve alternatif kariyer seçenekleri aramalıdır. Makaleyi okuyarak, gelecekte hangi mesleklerin önemini yitireceğini öğrenebilirsiniz.
Pin Para Kazanma
Gelecekte Önemini Yitirecek 5 Meslek
Gelecekte tam olarak hangi mesleklerin önemini yitireceğini söylemek imkansız olsa da, bazı mesleklerin bugünkünden daha az önemli hale geleceğini söyleyebiliriz. Bununla birlikte, “Türkiye’de En Çok Kazandıran Meslekler” içeriğine de göz atabilir ve karar vermeden önce fikir sahibi olabilirsiniz.
Çiftçiler ve Tarım İşçileri
Dünya daha kentleştikçe, çiftçilere ve tarım işçilerine daha az talep olacak. Ayrıca, fabrikalar ve makineler tarafından daha fazla gıda üretildiği için bu alanda insan emeğine daha az ihtiyaç duyulacaktır.
- Artık Gıda için Çiftçiliğe Güvenmemize Gerek Yok
Gıda üretimindeki ilerlemelerle artık gıdamızın çoğunu sağlamak için çiftçiliğe güvenmemize gerek yok. Tahminler dünya nüfusunun %2’sinden daha azının aslında tarımla uğraştığını gösteriyor. Bu, çiftçiliğe güvenmek zorunda kalmadan herkes için yeterli gıda üretebileceğimiz anlamına geliyor.
- Teknoloji, Çiftçiliği Daha Az Emek Yoğun Hale Getiriyor
Çiftçilik emek yoğun bir meslektir. Ancak teknoloji ilerledikçe, insan eliyle yapılması gereken işler giderek azalmaktadır. Otomatik sulamadan GPS güdümlü makinelere kadar, aynı miktarda gıda üretmek için daha az çiftçiye ihtiyaç var.
- Tarım için Daha Az Arazi Kullanıyoruz
Nüfusumuz artmaya devam ettikçe, tarım için giderek daha az arazi kullanıyoruz. Bunun nedeni, hem çiftçiliğin artan verimliliği (teknoloji sayesinde) hem de daha fazla araziyi kentleşme ve diğer amaçlar için kullanmamızdır. 2050 yılına kadar dünya kara yüzeyinin sadece %10’unun tarım için kullanılacağı tahmin ediliyor.
- Çiftçilik Daha Az Karlı Hale Geliyor
Çiftçilik, artan girdi maliyetleri (örneğin tohum, gübre, su), artan işçilik maliyetleri (ucuz işgücünün azalan mevcudiyeti nedeniyle) ve birçok küçük çiftçinin büyük tarım işletmeleri tarafından işsiz bırakıldığı gerçeği nedeniyle giderek daha az karlı hale geliyor.
Fabrika İşçileri
Fabrikalar daha otomatik hale geldikçe, daha az insan işçiye ihtiyaç duyulacak. Ayrıca, emeğin daha ucuz olduğu gelişmekte olan ülkelerde daha fazla ürün yapıldıkça, gelişmiş ülkelerde fabrika işçilerine daha az talep olacaktır.
Bankacılar
Daha fazla bankacılık ve finansal işlem çevrimiçi olarak yürütüldüğünden, bu alanda daha az banka memuruna ve diğer insan çalışanlarına ihtiyaç duyulacaktır. Ek olarak, yapay zeka (AI) ve diğer teknolojiler daha karmaşık hale geldikçe, halihazırda insan bankacılar tarafından gerçekleştirilen görevlerin çoğunu halledebilecekler.
- Bankacılık Sektörü Geriliyor
Bankacılık mesleği bırakan insan sayısı ve yeni girenlerin eksikliğinden açıkça görülmektedir. Bunun nedenleri çoktur, ancak düzenlemeler, kamu denetimi, iş kayıpları, ve kariyer fırsatlarının azalmasının etkisi olduğu söylenebilir.
- Bankacılık Sektörü Eskisi Kadar Çekici Değil
Yüksek maaş ve ikramiye günlerinin geride kaldığı, artan düzenlemeler ve kamu denetimi ile daha belirsiz bir geleceğin var olduğu vurgulanıyor. Bankaların üst düzey yetenekleri çekmesini ve elde tutmasını zorlaştıran bankacı algısının da değiştiği ifade ediliyor.
- Teknoloji, Bankacılık Sektörünü Değiştiriyor
Otomasyon ve çevrimiçi bankacılık, birçok geleneksel rolü geçersiz kılıyor. Bunun, önümüzdeki yıllarda daha fazla iş kaybına yol açması muhtemel görünüyor. Daralan ve daha az etkin bir bankacılık sektörünün ise ekonomi için kötü haber olduğu belirtiliyor.
Ofis Çalışanları
Daha fazla işletme operasyonlarını çevrimiçi ortama taşıdıkça, daha az ofis çalışanına ihtiyaç duy