Gassal maaşları, Türkiye’de herhangi bir resmi düzenleme veya standart belirleme olmadığı için farklılık göstermektedir. Ancak, genellikle gassalların alacağı ücret, çalıştığı caminin büyüklüğüne, camide kaç namaz kıldığına ve konumu gibi faktörlere bağlı olarak belirlenir. Güncel gassal maaşı her cami için değişebilir.
Gassal maaşları hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, önce çalışmayı düşündüğünüz camideki yöneticilerle görüşmeniz ve beklentilerinizi netleştirmeniz önemlidir. Bununla birlikte, genellikle camilerde çalışan gassal maaşlarının, düşük seviyelerde olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, gassal olmayı düşünenler için, bu mesleğin daha çok manevi bir karşılığı olduğu düşünülebilir.
Tarih girişleri: 2023
Dinimizde ölülerin gömülmeden önce yıkanması gerekir. Bu durumda iş gassallara düşer. Ölen insanları defin etmeden önce yıkayan kişilere gassal adı verilmektedir.
Gassallar tarafından ölü bedenler yıkanmadan önce temizlenir ve defin işlemi gerçekleşir. Bu iş kolu yaygın olsa dahi ismen bilinmemektedir. Bunun bir iş olarak yapıldığı, bu kişilerin maaşlarının ne kadar olduğu ile ilgili merak edilen detaylar yazımızda yer almaktadır.
Gassalların ne iş yaptığı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Bir kişi vefat ettiği andan gömülmesine kadar olan süreçte gassallar aktif rol almaktadır.
Gassal mesleğini yapmak isteyen kişiler nasıl olabileceğini araştırmaktadır. Gassal olmak isteyen kişilerin ilk yapması gereken KPSS sınavına girmektir. Bu mesleği yapmak için KPSS sınavından çok yüksek bir puan almanıza gerek yoktur.
Belirli bir puan aldıktan sonra alım yapan yerleri araştırmalısınız. Ardından puanınıza uygun yeri tercih ederek gassal olabilirsiniz.
Gassal yetiştirmek amacıyla MEB ve Diyanet iş birliğiyle gassal kursları açılmıştır. Bu kurslar sayesinde gassallık mesleği oldukça popüler hale gelmiştir. Gassal olacak kişiler bu kurslara giderek cenaze defin işlemlerini gerçekleştirebilir.
657 Devlet Memurları Kanunu’na göre gassal maaşları ortalama 13.000 TL ile 15.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Maaş hesaplanırken meslekte yeni olma, bekar olma ve bunun gibi kriterler de göz önünde bulundurulmaktadır.
Gassal olmak için en az lise mezunu olunması gereklidir. Lise mezunu olan kişiler KPSS’den yeterli puan alarak gassal olabilir. Gassallık mesleği hizmet sektörü açısından önemli meslekler arasında yer almaktadır. Gassal olan birçok kişi resmi kurum ve kuruluşlarda görev almaktadır. Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve belediyeler gassal alımı yapmaktadır. Gassal mesleği sanıldığından zor bir meslektir. Bu nedenle seçerken dikkat etmelisiniz.
Gassalların alışma ortamları sessiz ve steril ortamlardır. Çalışma saatleri ise haftada 5 gündür. Fakat yoğunluk olduğu dönemlerde çalışma süreleri ve izin kullanma süreleri değişebilir. Ayrıca bu personellerin yıllık izin ve rapor alma hakları da vardır.