Dropshipping, son yılların en popüler e-ticaret modellerinden birisi. Bu yöntemle işletmeler, stok tutma, depolama, kargolama gibi işlemleri yapılan üründen sorumlu olmayarak ürünleri doğrudan müşterilerine gönderiyorlar. Böylece işletmeler stok riski almaktan kurtulurken, müşteri memnuniyeti açısından da avantaj sağlıyorlar. Dropshipping ile iş kurmak isteyenler girişimcilik yolculuklarında daha az risk alarak kolayca başarılı olabilirler.
Dropshipping, e-ticaret girişimcilerinin herhangi bir envanter taşımadan ürün sattığı bir iş modelidir. Bir mağaza sahibi bir müşteriden sipariş aldığında, ürünleri doğrudan müşterinin kapısına gönderecek olan tedarikçiyle iletişime geçer. Oberlo gibi stoksuz satış uygulamaları, ürün teklifinizi desteklemek için mağazanıza çeşitli tedarikçilerden ürünler eklemenize olanak tanır.
Düşük başlangıç maliyetleri, başlaması kolay, depoya gerek yok, konumdan bağımsız ve esnek iş modeli dropshipping’in avantajları arasındadır. Envantere çok fazla yatırım yapmanıza gerek yok ve işinizi hızlı ve ucuz bir şekilde başlatabilirsiniz.
Dropshipping’in bir başka harika avantajı da düşük maliyetli bir iş modeli olmasıdır. Sadece birkaç yüz dolara kendi mağazanızı açabilirsiniz. Bir tuğla-harç işine başlarken yapacağınız gibi, büyük ön yatırımlar için endişelenmenize gerek yok.
Dropshipping’e başlamak da kolaydır. Sadece birkaç saat içinde mağaza oluşturabilir ve hemen ürün satışına başlayabilirsiniz. Satışa başlamadan önce ürün geliştirmek için aylar hatta yıllar harcamanıza gerek yok.
Dropshipping, dört ana tarafı içeren basit bir iş modelidir: Tedarikçi, dropshipper, müşteri ve platform. Tedarikçi, sattığınız ürünleri üreten veya sahibi olan şirkettir. Dropshipper aracıdır – müşterilerden sipariş alan ve bunları tedarikçiye veren onlar. Müşteri, elbette, ürünleri satın alan kişidir. Ve platform, müşterinin ürünleri satın aldığı pazar yeri veya web sitesidir.
Dropshipping’in en büyük avantajı, herhangi bir envanter taşımanıza gerek olmamasıdır. Bir müşteri sipariş verdiğinde, tedarikçi ürünleri doğrudan müşterinin kapısına gönderir. Bu, ürünleri depolama veya nakliye konusunda asla endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir.
Dropshipping’in en büyük dezavantajlarından biri, yüksek rekabet düzeyidir. Çok popüler bir iş modeli olduğu için, stoksuz satış mağazaları işleten birçok insan var. Bu, öne çıkmayı ve başarıyı bulmayı zorlaştırabilir.