Boş plaka sorgulama 2023, yeni araç satın alan veya mevcut araçlarının plakasını değiştirmek isteyen kişilerin başvurduğu yöntemlerden biri. Bu yöntem, daha çok özel plaka satın almak isteyen kişiler tarafından tercih ediliyor ve gerekli sorgulama işlemleri sonucunda plakanın boşta olup olmadığı da öğrenilmiş oluyor. EGM plaka sorgulama sayfaları ise her il ve ilçe için birçok sonuç verebiliyor. Genel olarak baktığımızda ise 3 farklı yöntem ile plaka sorgulama işlemi yapabiliyorsunuz.
Özel plaka sorgulama ve boş plaka sorgulama yöntemi, internetten ve direkt EGM’den yapılabiliyor. Bu durumda, özel bir plaka sahibi olmak isterseniz bağış yapmanız gerekiyor. Bağış tutarı, plakanın durumuna göre değişebiliyor. Elbette yaptığınız bağış karşılığı dekont da alabiliyorsunuz. Özel plaka ve boş plaka sorgulama ekranı sayesinde almak istediğiniz plakayı direkt seçebilirsiniz.
EGM özel plaka sorgulama ve boş plaka sorgulama yöntemleri;
Boş plaka sorgulama, araç alımlarında en sık yapılan işlemlerden biridir. Yeni araç alan kişiler, genellikle kendi isimleri, şehirleri veya kendileri için anlamı olan harflere uygun şekilde plaka almak istemektedir. Özel plaka almak isteyen kişiler plakayı almadan önce almak istedikleri plakanın başka bir araçta kullanılıp kullanılmadığını özel plaka sorgulama işlemi yaparak öğrenmelidir.
Bahsetmiş olduğumuz sorgulama, araç plaka sorgulama işlemi ile aynı şekilde yapılır. Bildiğiniz gibi araç plaka sorgulama işleminde sorgulanan plaka ile ilgili hasar kaydı, trafik cezası gibi bilgiler aktarılır. Sorgulanan plaka ile ilgili hiçbir bilgi paylaşılmıyorsa plakanın boş olduğu anlamına gelir.
Plaka alma işlemi yapılmadan önce alınacak olan plakanın başka bir araçta kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek gerekir. Sıfır araç alımlarında aracın alındığı galeri veya bayiden plaka sorgulama işlemi talep edilebilir. 2. el araç alımlarımda böyle bir imkan bulunmadığı için kişi kendisi araç plakalarını sorgulamalıdır. Bunun için uygulanabilecek birkaç yöntem bulunur.
Bildiğiniz üzere özel plaka çıkartmak için, boş plaka sorgulama sonrasında bağış işlemi gerçekleşiyor. Bağış işlemi, plakanın özel olması sebebiyle yapılıyor. Plaka ne kadar özelse, o kadar çok bağış yapmanız gerekiyor. Örneğin 1.000 TL ile 10.000 TL arasındaki tutarlarda bağışlar yaparak alabiliyorsunuz.
Bir plakanın boşta olup olmadığını öğrenmek için il veya ilçenizdeki Emniyet Genel Müdürlüğü’nü ziyaret edebilir veya telefon ile arayabilirsiniz. Burada sorgulamak istediğiniz plakanın boşta olup olmadığını öğrenebileceğiniz gibi kullanılmış plakaların üzerindeki hasar kayıtlarını, trafik cezalarını da öğrenebilirsiniz. Bunun için e-devlet şifrenizi kullanarak giriş yapmanız istenebilir.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi üzerinden plaka sorgulama işlemi bazı iller için mümkün olsa da çok yaygın olmadığını söyleyebiliriz. İnternetten öğrenmek için de alttaki yöntemi uygulamalısınız.
Üstteki gibi bulunduğunuz şehir adını yazarak .pol.tr uzantısını kullanarak ilgili internet sitelerine giriş yapabilirsiniz. Daha sonrasında ise internet sitesinden Plaka Tahsis İşlemleri adımına giriş yapmalısınız. Bu bağlantıyı ise internet sitesinin arama menüsünü kullanarak yapabilirsiniz.
Bildiğiniz üzere araba satın alacağımız zaman, arabanın üzerindeki bilgileri ve özellikle hasar kaydını öğrenmek için bazı sorgulamalar yapılıyor. Bu sorgulamalar “Hasar Kaydı Sorgulama” olarak karşımıza çıkıyor. Biz de bu yöntemi kullanarak, bir plakanın boşta olup olmadığını öğrenebiliriz.
Ancak çok fazla maliyetli bir işlem olabilir. Deneme yanılma yöntemi gibi olduğundan, 5664‘e SMS göndererek plakanın boşta olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Plakayı yazdığınızda plaka hakkında bilgiler ve hasar kaydı bilgisi geliyorsa, bu plaka tahsis edilmiş demektir. Eğer plaka hakkında herhangi bir SMS gelmiyorsa, bu plakanın boşta olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Dikkat: 5664’e göndereceğiniz her bir SMS 8,75 TL olarak ücretlendirilir.
Sigortam 360 internet sitesi, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından hizmete geçen bir internet sitesidir. Bu internet sitesi, bünyesinde bulunan diğer hizmetleri ile de bilinmektedir. 5664 SMS numarası da zaten SGM tarafından yönetilmektedir. İlgili internet sitesine giriş yaptıktan sonra ilgili plakayı sorgulama menüsüne yazabilir, ardından kredi kartı ile ödeme yaparak sorgulamayı tamamlayabilirsiniz.
Dikkat: Sigortam 360 ile yapacağınız sorgulamalar 7,75 TL olarak ücretlendirilir.
Birçok hizmeti internet ortamına taşıyarak vatandaşlara kolaylık sağlayan e-Devlet Kapısı’nda boş plaka sorgulama 2020 yılına kadar yapılabiliyordu. Ancak amaç dışı kullanım ve yoğunluk sebebi işe artık e-Devlet’ten bu işlemi gerçekleştirmek mümkün değil. E-Devlet Kapısı’ndan sadece kullanıcının adına kayıtlı plakalarla ilgili sorgulama işlemi yapılmaktadır.
İstanbul özel plaka sorgulama işlemi Emniyet Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden yapılamamaktadır. Sorgulama işlemini gerçekleştirmek için EGM şubelerine gitmek veya telefon trafik şubesinin aranması gerekir. İstanbul’da ikamet eden kişiler 0212 635 00 00 numaralı hattı arayarak işlemlerini gerçekleştirebilir.
EGM’nin sitesi üzerinden Ankara özel plaka sorgulama işlemini gerçekleştirmek mümkün ancak site yapılandırma ve site iyileştirmeleri sebebiyle bir süredir kullanılamamaktadır. Yapılandırma işlemleri tamamlandıktan sonra siteye giriş yapıp Online İşlemler->Plaka Tahsis İşlemleri seçeneğine giriş yaparak Ankara ili için boş plakaları sorgulama yapılabilir.
Antalya ilinde de aynı İstanbul’da olduğu gibi internet üzerinden sorgulama yapılamamaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü’nü ziyaret ederek veya trafik şubesini 0242 227 96 00 numaralı hattan arayarak Antalya özel plaka sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
İzmir özel plaka sorgulama işlemi online olarak gerçekleştirilememektedir. Sorgulama işlemi için EGM’yi ziyaret edebilir veya 0232 489 05 00 numaralı hattı arayabilirsiniz.
Eskişehir boş plaka sorgulama işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden yapılabilmektedir. Siteye giriş yaptıktan sonra Online İşlemler->Boş Plaka Rezervasyon seçeneğine giriş yaparak sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Bursa, boş plaka sorgulama işlenin internet üzerinden online olarak gerçekleştirilemediği illerimizden birisidir. Diğer illerde olduğu gibi Emniyet Genel Müdürlüğü’nü ziyaret ederek veya 0224 270 55 72 numaralı hattı arayarak plaka sorgulamalarınızı tamamlayabilirsiniz.
Konya ili içerisinde plakanın kullanılıp kullanılmadığı internet üzerinden öğrenilememektedir. Konya özel plaka sorgulama işlemi için 0332 237 64 00 numaralı hattı arayabilir veya EGM’den de öğrenebilirsiniz.
Özel plaka sorgulama işlemi kadar, özel plakayı nasıl alabileceğiniz de çok önemli. Şöyle ki, özel plaka aslında sadece tercihe göre veriliyor. Yani siz talep etmeden, size bir özel plaka tahsis edilmesi mümkün değil. Talep etmeniz, istediğiniz her plakayı alabileceğiniz anlama da gelmiyor. Belirlenen standartlara uygun olan plakalar, boşta olması durumunda tahsis edilebiliyor.
Bu durumda da boş plaka sorgulama yaparak detayları öğrenebilirsiniz.
Özel plaka almak için, özel plakayı çıkaracağınız adreste ikamet etmeniz gerekiyor. İkamet adresiniz Ankara iken, 34 plaka özel plaka almanız mümkün değil. Şöyle ki, adres tutmadığı durumlarda da işlem yapılabiliyor. Bu da, ikinci el araç satışlarında mümkün. İkinci el araç aldığınızda, eğer plaka değişikliği talep etmiyorsanız, mevcut plaka adresinizden farklı olsa bile kullanabilirsiniz.
Boş plaka sorgulama ve özel plaka sorgulama yöntemlerini anlattık. Şimdi dilerseniz özel plaka almak için gerekli şartların tümünden bahsedelim. Özel plaka çıkartırken ödeyeceğiniz bağış, dekont karşılığında yapılmaktadır. Dekont olmadan ödeme yapmamalı ve plaka çıkarmamalsınız.
Özel plaka alma ve boş plaka sorgulama yöntemleri şu şekilde;
EGM özel plaka sorgulama ve boş plaka sorgulama yöntemleri tamamen ücretsizdir.
İkinci el araba satışları noterden yapılır. İkinci el araba satışı sırasında boş plaka sorgulama ve özel plaka sorgulama işlemi yapabilirsiniz. Böylece araç sizin üzerinize geçerken plaka değişmiş olacaktır.
Gizli Hazineleri Keşfedin