Bitcoin madenciliği yapmak, son zamanlarda popüler hale gelen bir gelir kaynağıdır. Ancak, madencilik faaliyetleri için yüksek bir maliyet gerekir. Donanım, elektrik faturası ve diğer giderler, bu işi yapmak için önemli faktörlerdir. Dolayısıyla, madenciler, yüksek miktarda yatırım yaparak, başarılı bir şekilde işlem yapmak için hazır olmalıdır. Bu sebeple, bitcoin madenciliği yapmanın maliyeti, her zaman hesaba katılmalıdır. Eğer siz de bu alanda yatırım yapmak istiyorsanız, önceden araştırma yaparak, bilinçli bir karar almanız önemlidir.
Tarih: 2023
Kripto para kavramının ortaya çıktığı günden bu yana, başta Bitcoin olmak üzere tüm birimlerin üretimi adına madencilik, yani mining işlemi yapılmaktadır. Gerekli ekipmanları sağladıktan sonra, her birey üretim yapma şansı elde ederek bir anlamda ek gelir kapısı yaratabilirler. Madencilik için gerekli hesaplar için daha fazla bilgi almak isterseniz, “Metamask Nedir-Ne İşe Yarar?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Madencilik, en basit tanımı ile “Bitcoin üretim işlemi” şeklinde tanımlanabilir. Hem finansal transferleri sağlaması, hem finansal işlemleri onaylaması, hem de yeni Bitcoin’lerin üretiminin sağlanması itibariyle, çok fazla noktayı bir arada tutan bir detay olarak bilinir. Blok Zinciri teknolojisi ile çalışan Bitcoin madenciliğini yapan kişiler ise madenci, yani “miner” olarak tanımlanır. İşleyiş konusunda da bazı detayların olduğu bu alanda, zincirde yer alan full nodelar vasıtasıyla Genesis Bitcoin’den sonra gerçekleşmiş olan tüm işlemler bir bir kayıt altında tutulur. Miner Node’ların sorunları anlık olarak çözmesi ile beraber de Bitcoin üretme işlemi gerçekleşmiş olur.
Bitcoin madenciliği her ne kadar kağıt üstünde basit gibi gözükse de, işin detayına inildiğinde çok fazla gider kaleminin bir arada olduğu ortaya çıkar. Madencilik yapmak isteyen bir yatırımcı, öncelikle çok ama çok iyi bir bilgisayar sistemine sahip olmalıdır. Bunun en önemli sebebi de, Bitcoin üretiminin bilgisayarlardaki donanımlar vasıtasıyla gerçekleşmesidir. Madencilik kavramının ortaya çıktığı dönemlerde CPU üzerinden yapılabilen bu işlem, günümüzde yerini GPU’ya bırakmıştır. CPU’ya nazaran neredeyse 50 ve fazlası kat hız ile gerçekleştirilebilen işlemler sayesinde, ekran kartları madencilik işleminin temeli haline geldi. Bu anlamda da, madencilik işlemi için en önemli noktanın ekran kartı sahibi olmak olduğu gerçeği ortaya çıkar.
Madencilik yapmak isteyenler, ne kadar iyi bir ekran kartına sahip olursa o kadar fazla üretim yapma şansı elde ederler. Dolayısıyla madencilik işlemi yapacak olanların, maliyeti artıran en önemli kalemin ekran kartı olduğunu bilmeleri gerekir. Bunun yanı sıra enerji regülasyonu da, üretim konusunda maksimum verim alma konusunda büyük bir öneme sahiptir. Bir birim dijital para üretimi gerçekleştirmek adına 10 birim veri üretilmenin mecburiyet haline geldiği durumlar bulunur. Bu noktada, enerji regülasyonunun iyi yapılması harcanan veriyi de fiyat performans açısından daha kabul edilebilir noktalara getirir.
Tüm temel noktalara bakıldığında, enerji regülasyonu ve ekran kartı günümüzde mining yapmak isteyenlerin temel giderleri arasında ilk iki sıradadır. Piyasa şartlarında sıfır ve iyi bir ekran kartının da maliyeti düşünüldüğünde, 5 basamaklı toplam gider kalemleri “miner”ları karşılar. Dolayısıyla da harcamaların başında bu iki kalem gelir.