Bebeklerde kolik, sıkça rastlanan bir durumdur ve genellikle huzursuzluk, ağlama, gaz ve karın ağrısı ile kendini gösterir. Kolik bebeklerin sakinleştirilmesi için özel yöntemler vardır ve bu yöntemlerin başında bebeği kucaklamak, hafif bir masaj yapmak ve beyaz gürültü kullanmak gelir. Kolik bebeklerin belirtileri, ağlama nöbetleri ve beslenme zorlukları şeklinde de görülebilir. Eğer bebeğinizde bu belirtiler mevcutsa, mutlaka doktorunuza danışın ve uygun tedavi yöntemlerini araştırın.
Birçok yeni anne ve baba bebeklerinin gaz sancıları nedeniyle acı çekmesine şahit olmuştur. Bu durum, bebeklerin ilk üç ayında sık sık rastlanan bir problemdir. Yapılan araştırmalar, bebeklerin %5-25’inde kolik sorunu yaşadığını göstermektedir. Kolik, üç haftadan uzun süren, günde en az üç saat süren ağlama nöbetleri ve huzursuzluk ile karakterize edilir.
Kolik bebeklerin ağlamaları normal ağlamalardan farklıdır. Bebekler sakinleşmeden dakikalarca ağlayabilirler. Nadir durumlarda ağlama 24 saat sürebilir. Kolik ağrısı sırasında, bebeğin suratında bir ağrı ifadesi oluşur, yumruklarını sıkar ve ayaklarını karnına doğru çeker. Kolik ağrıların özelliği ani başlaması ve yüksek sesle sürekli devam etmesidir. Koliğin getirdiği sancılı ağlama, bebeğin beslenme ve uyku düzenini etkileyebilir ve bebeğin huysuz olmasına neden olur.
Emziren anneler özellikle tükettiği besinlere dikkat etmelidirler. Çünkü annenin tükettiği bazı besinler süt yoluyla bebeğe geçip gaz sancısını artırabilir. Annelerin inek sütü, limon, turp, lahana, karnabahar, brokoli, çikolata ve soğan gibi besinlerden kaçınmaları önerilir. Ayrıca aşırı kahve tüketimi ve sigara kullanımı bebekte huzursuzluğa neden olabilir.
Kolik için kesin bir tedavi yöntemi yoktur, ancak bebeğin gaz sancılarını önlemek için anneler belirli bazı önlemler alabilirler. Eğer bebeğinizin gaz sancısı varsa, onu kucağınıza almanız fayda sağlayabilir. Ritmik hareketler içeren oyuncak ve salıncaklar bebeğinizi sakinleştirebilir. Dolaştırma, sıcak bir havlu veya ılık bir banyo gibi uygulamalar da fayda sağlayabilir. Doktor tavsiyesi olmadan ilaç vermeyin veya mama değişimi yapmayın.
Eğer bebeğinizin kilo alma hızı normal seyirde devam etmiyorsa, uzun süre devam eden huzursuzluğu varsa veya egzama ve hırıltısı varsa, doktorunuza başvurmanız önerilir.
Bebekler genellikle kolik ağrıları nedeniyle acı çekerler. Anne-babalar, bebekler için yapabilecekleri basit önlemlerle onların rahatlamasına yardımcı olabilirler. Bebeklerin beslenme ve uyku düzenleri paha biçilemez bir önem taşır. Unutmayın, doktor tavsiyesi olmadan ilaç vermeye veya mama değişikliği yapmaya çalışmayın. Bebeklerinizi sakinleştirmek için ritmik hareketlere dayalı oyuncakları, sıcak havluları ve ılık banyoları deneyin.