Bağkur kapatma işlemleri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için doğru yerdesiniz. Bağkur kapatma için belirli prosedürler bulunmaktadır. Bu prosedürlerin doğru ve eksiksiz yerine getirilmesi gerekmektedir. Bağkur kapatma işlemlerini tamamladığınızda, birçok avantajdan yararlanabilirsiniz. Bunların arasında prim iadesi, emeklilik hakkı ve birçok diğer avantaj yer almaktadır. Bağkur kapatma işlemleri hakkında detaylı bilgi almak ve doğru bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirmek için hemen sitemizi ziyaret edin ve uzmanlarımızdan destek alın.
Bağkur Kapatma İşlemleri ve Bilgileri 2023
Bağkur, Türkiye’de işverene veya isteğe bağlı olarak yaptırılabilen bir sigorta türüdür. Bağkur kapatma işlemi ise, Sosyal Güvenlik Kurumu aracılığıyla yapılmaktadır. Bağkur kapatma işlemi yapacak olan kişilerin dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat etmesi gerekir.
Bunun için, Bağkur’dan çıkmak isteyen kişilerin sağlaması gereken birkaç adım vardır:
Bağkur sigortası, genellikle kendi işini yapan esnaf, bir şirket üzerinde hissesi olan kişiler ve tarım alanında zirai faaliyet yapan kişiler tarafından yaptırılmaktadır. Aşağıdaki kişilerin de Bağ-Kur yaptırmak zorunda olduğunu unutmayın:
Bağkur kapatma dilekçesi, Bağkur İl Müdürlüğüne hitaben yazılmalıdır. Dilekçede, Bağkur numarası, T.C. kimlik numarası, ad, soyad ve doğum tarihi gibi bilgilerin yer alması gerekmektedir. Aşağıda Bağkur kapatma dilekçe örneği yer almaktadır:
Dilekçe Örneği:
İl Müdürlüğünüzde …………………………… Bağkur Numarası ile kaydım vardır ve BAĞ-KUR borcum bulunmamaktadır. İş yerimi / işimi sona erdirdiğimden (kapattığımdan) dolayı BAĞ-KUR kaydımı dondurmak istiyorum.
Gerekli işlemlerin yapılmasını arz ederim.
Tarih-İmza:
T.C. Kimlik No:
Adı-Soyadı:
Doğum Tarihi:
Doğum Yeri:
Baba Adı:
Ana Adı:
Adres:
Bağkur borcu varken Bağkur kapatma işlemi yapmak mümkündür. Ancak, bu durumda öncelikle işletme kapatılmalı veya SGK olarak çalışmaya devam edilmelidir. Bağkur borcunuzu kapatmak için, bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurmanız gerekmektedir.
Bağkurluların çalışma faaliyetlerine son verilen tarihten itibaren sigortalılık süresi de sona erer. Bu nedenle kişiler ilgili tarihten sonra 10 gün içerisinde Bağkur kapatma dilekçesini SGK’ya iletmelidir. 10 gün içerisinde SGK’ya bildirilmemesi durumunda herhangi bir cezai işlem uygulanmamaktadır.
Bağ-Kur kapatma işlemi, ne yazık ki, e-Devlet sisteminden yapılamamaktadır. Kapatma işlemi yapacak olan vatandaşların, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bizzat dilekçe göndermesi gerekmektedir.
Tarım Bağkur’u kapatmak için, ziraat odasında kaydının durdurulması gerekmektedir. Ziraat odasından alınacak belge ile Tarım Bağkur’u kapatma işlemleri gerçekleştirilebilmektedir.
Bağkur kapatma işlemleri hakkında bilmeniz gerekenler bu şekildedir. Eğer Bağkur kapatma işlemi yapmak istiyorsanız, yukarıda bulunan adımları takip etmeniz yeterli olacaktır.