KOSGEB tarafından sunulan arıcılık hibe desteği ve arıcılık desteklemesi, arıcılık sektörüne yönelik bir destek programıdır. Bu program kapsamında, arıcılık faaliyetleriyle ilgili ihtiyaçlarınız için finansal destek sağlanır. Arıcılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, arıcılık konusunda herhangi bir yatırım yapmadan önce KOSGEB desteklerine başvurmaları önerilir. Bu destekler sayesinde, arıcılık işletmeleri daha etkin ve verimli bir şekilde faaliyet gösterebilirler. 2023 yılına kadar bu desteklerin devam edeceği tahmin ediliyor. Hibe desteği ve arıcılık desteklemesi için KOSGEB ile iletişime geçebilirsiniz.
Gezici ya da yerleşik arıcılık yapmak isteyen kişilere devlet, arıcılık kredisi sunuyor. Arıcılık kredisi ve şartları, arı yetiştirmek isteyenlere kovan ve diğer giderler için gerekli finansman arıyor. Finansman desteği olarak çiftçilere verilecek olan kredileri sizler için yazımızda ele alacağız.
Kosgeb, arıcılıkla üretim yapmak isteyenlere İMALAT / Gıda İmalatı adı altında faizsiz kredi ve hibe kredi seçeneği sunuyor. Tüm Kosgeb uygulamalarında olduğu gibi; Kosgeb Arıcılık Teşvik Kredisi almak isteyenlerin uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlamaları gerekmektedir. Bu eğitim 32 saatlik kurs içeriğini içerir. Bu eğitime katılanlar bir iş planı hazırlamayı öğrenirler. Girişimcilik eğitimi alan girişimcilerin Kosgeb’e başvurması durumunda; Girişimcilik Destek Programı hibe alabilir ve ilk yılı bittiyse faizsiz kredi çekerek ihtiyaçlarını 1 yıl ödemesiz karşılayabilir. Bu girişimcilik destek programı dahilinde; 65 bin TL, 365 bin TL kredi verilmektedir.
Ziraat Bankası Arıcılık siciline kayıtlı, en az 50 kovan ile üretim yapan veya kovan sayısını 50 ve üzerine çıkarmak isteyen üreticilere kredili ürünler sunmaktadır. Arıcılık kredisi özellikleri ise; 200 adet ve daha fazla sayıda arılı kovan ile gezginci arıcılık yapan üreticiler için jeneratör, arıcı barakası, güneş enerji sistemi ya da karavan alımı, arılı kovan, bal süzme makinesi, polen kurutma ve temizleme ile kek hazırlama makineleri alımı, 100 adet ve daha fazla sayıda arılı kovana sahip ana arı üretimi yapmak isteyen arıcılara; ana arı üretimi için güneş enerji sistemi, jeneratör, En az 1000 adet çiftleştirme kovanı alımı ile arıcı barakası/arıcı karavanı alımı, bombus arısı üreten işletmeler için bina yapımı ve tadilatı, raf sistemleri ile ilgili ekipman ve aletlerin alımı, arıcılık malzemeleri, temel petek, şeker, kek, ruhsatlı ilaç alımı, gezginci arıcılara işçilik dahil arı nakliye giderleri, bombus arısı üretimine yönelik polen, şeker, ambalaj, plastik kap gibi işletme giderleri, Ana arı işletmeleri için; temel petek, şeker, kek alımı ile ana arı üretim malzemeleri alımı ve diğer işletme giderlerinin finansmanı sağlanabilmektedir.
Arıcılık kredisinden yararlanmak için size en yakın Ziraat Bankası şubesi ile iletişime geçebilirsiniz. Başvuru bölümünde istenen belgeler aşağıdaki gibidir; ÇKS belgesi ve kimlik kartı fotokopisi, Tarımsal işletmesini teşvik edici belgeler, (kira kontratı, tapu kaydı) Teminatlara ilişkin belgeler, Bilanço esasına göre faaliyet gösteren işletmelerden son 3 yıla ait bilanço ve gelir tablosu istenmektedir. Arıcılık kredisinden yararlanmak istiyorsanız, Ziraat bankası şubelerine başvuruda bulunabilir ya da diğer özel bankaların arıcılık kredisi paketlerini de değerlendirebilirsiniz.
Bu sigorta ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunun 12’nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu Kararı ile kapsama alınan aktif arı kovanları, plakalı, modern kovan niteliğindeki kovanlarda A.2. Maddede belirtilen durumlardan dolayı meydana gelen hasar aşağıda belirtilen ilke ve şartlara göre sağlanmaktadır.
Tüm bu anlatılanların dışında 2023 yılında Ziraat Bankası tarafından verilen tarımsal kredilere de başvuruda bulunabilirsiniz. Üstelik banka tarafından çiftçilere özel olarak verilen kredilerin faiz oranları yıllık 9 oranında olmaktadır. Ayriyeten 2023