Uyuz enfeksiyonu sağlık sorunlarından biri olup, ciltte kaşıntı, kızarıklık ve kabarcıkları tetikleyen parazitlerin neden olduğu bir deri rahatsızlığıdır. Uyuz kaşıntısı enfeksiyon geçtikten sonra bile devam edebilir ve kaşıntı şiddeti kişiden kişiye değişebilir. Genellikle tedavi uygulandıktan sonra kaşıntı birkaç hafta içinde azalır. Ancak bazı durumlarda kaşıntı daha uzun sürebilir ve tekrar oluşabilir. Bu nedenle uyuz enfeksiyonunun tamamen iyileşmesi için hasta takibi ve doktor önerileri önemlidir.
Uyuz hastalığı, uyuz böceğinin vücuda geçmesiyle birlikte ortaya çıkan bir hastalıktır. Deriye yerleşen Sarcoptes Scabiei var. Hominis böceği tüm vücutta kaşıntıya yol açar ve parazit hastalığını başlatır. Vücudun genelini etkileyen büyük ve rahatsız eden uyuz hastalığı halk arasında sık bir şekilde yaşanmaktadır. Büyük bir korkuya ve endişeye neden olan hastalık için bazı farklı bilgiler veriyoruz.
Uyuz olduğunuzu anlayabilmeniz yolu uyuz böceğinin derinize yerleşmesi olması ve yerleşmeyle birlikte üremeye başlamasıyla kaşıntı ile çok rahat bir şekilde anlayabilirsiniz. Uyuz böceği derinizde 4 – 6 hafta boyunca gezinerek üreme yapabilir. Duyara bağlı şikayetler ortaya çıkar ve bu şikayetler sonucunda hastanın uyuz hastalığına yakalandığı teşhisi konulur.
Uyuz hastalığının meydana gelmesiyle birlikte deri üzerinde uyuz lezyonları ortaya çıkar. Deri aşırı fazla kaşındığı için kaşınma nedeniyle ortaya yaralanmalar çıkar. Uyuz belirtileri arasında en sık karşılaşılan belirtileri sizler için aşağıda paylaştık.
Uyuz hastalığına yakalandıktan sonra kadınların genital bölgesinde yaralanmalar ortaya çıkar. Erkeklerde de aynı şekilde genital bölgelerinde yaralar çıkar.
Uyuz tedavisi kesinlikle aksatılmaması gereken bir tedavidir. Doktorun önerdiği dozda ilaçlar kullanılarak tedavi başarı ile tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir.
Tedavi süreci kesinlikle aksatılmayacak hastalıklar arasında yer alan uyuz hastalığı için hijyen kuralları fazlasıyla önemlidir. Uyuz hastası olduktan sonra kaşıntılarınız devam ediyorsa kişisel hijyeninize mutlak surette dikkat etmeniz gerekir. Uyuz olmuş bir kişi uyuz ilaçlarını kullanmadan banyo girerek keselenerek duş alması gerekir. Banyo çıkışında deri iyi bir şekilde kurulanmalı ve kulak arkası dahil olacak şekilde tüm vücuda uyuz ilacı sürülmelidir.
Uyuz hastalığında tedaviniz sona ermiş olsa bile kaşıntılarınız hızlı bir şekilde sona ermez. Deri üzerindeki alerji durumu bir süre daha devam ederek kaşıntılar meydana gelir. Bu süreç 2 – 6 hafta kadar sürebilmektedir.
Uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı çevrenizdeki diğer kişilerden temas ile sizlere bulaşabilir bir hastalıktır. Uyuz böceğinin temas ettiğiniz bir kişiden size geçmesi 15 – 20 dakika sürecektir. Bu süre içerisinde sık bir şekilde deri temasında bulunduğunuz kişi size uyuz böceğini bulaştırabilir. Uyuz hastalığı genel olarak cinsel ilişki sırasında veya aile üyeleri arasındaki temasta hızlıca yayılabilir.
Sağlık kategorimize bakmayı unutmayınız.